Објављено: Пет, мај 9th, 2014

Матица српска – 150 година у Новом Саду

Најстарија културна, просветна и научна установа српског народа Матица српска делa већ скоро два века. Од свог оснивања 1826. године до данас, налазећи се често у средишту стваралаштва, културних и политичких прилика, Матица је била предодређена да под своје окриље окупи значајна сведочанства о култури и историји свога народа.

Задужбинско здање Марије Трандафил - седиште Матице српске од 1928.

Задужбинско здање Марије Трандафил – седиште Матице српске од 1928.

 

Матица српска је 1864. године пресељена из пештанског Текелијанума у новосадски Платонеум. Нови Сад је од тада познат као Српска Атина. Град је добио тај назив јер се сматрало да су се око Матице српске окупљали најобразованији и најмудрији људи. Та веза је касније постала још наглашенија.

Матица српска је постала симбол грађанског друштва, високе културе, просветитељства и доброчинства. Међутим, она је била и остала општенародна. Њени оснивачи (млади докторанд Јован Хаџић и богати пословни људи: Ђорђе Станковић, Јосиф Миловук, Јован Деметровић, Гаврило Бозитовац, Андрија Розмировић и Петар Рајић), као и први приложници, живели су у различитим срединама, од Беча до Темишвара и од Дубровника до Пеште.

У емисији, нашег радија, посвећеној раду и јубилеју Матице српске говорио је доцент др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске.

Јубилеј 150 година рада Матице српске у Новом Саду биће обележено свечаном Академијом, 11. маја у Српском Народном Позоришту, у 18. часова.

Присутнима ће се обратити Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј, подпредседник Владе Војводине и покрајинског секретара за културу и јавно информисање господин Славиша Грујић, градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић и председник Матице српске професор др Драган Станић.

Пригодни музички и рецитаторски програм извешће Војвођански мешовити хор, глумци и оперски певачи Српског народног позоришта.

Присутни гости имаће прилику да чују и виде извођења музичких дела Корнелија Станковића, Исидора Бајића, Петра Коњовића, Стевана Мокрањца и инсрте из аутентичних записа о пресељењу Матице српске из Пеште у Нови Сад.

 

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/148650253″ params=“color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true“ width=“100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]