Објављено: Пет, авг 22nd, 2014

Нови Сад – град савремене музике

Милан Алексић организатор Радионице савремене музике и Мина Младеновић, виолиниста - извођач на радионици

 

Културни центар Новог Сада ће од 22. до 28. августа, заједно са Мултимедијалним центром Академије уметности (Ђуре Јакшића 7), бити домаћин композиторима, музиколозима, музичким педагозима и студентима прве Летње радионице за савремену музику коју организује Центар за савремену музику Академије уметности у Новом Саду уз подршку КЦНС и Универзитета из Берлина.

 

Ова радионица има за циљ да промовише и развије постојање савремене музике у нашој средини. У Нови Сад ће доћи око 80 композитора, извођача, еминентих музичких теоретичара из наше земље и иностранства.

 

Поред студената и професора музичких академија из Новог Сада и Београда, у радионици ће учествовати и студенти и професори музичких академија у Берлину, као и студенти из Хрватске и Босне и Херцеговине. Професори композиције које имамо част да угостимо на радионици су Волфганг Хеинигер (ХфМ Берлин) и Александра Вребалов (ЦЦНY / АУНС).

 

У оквиру Летње радионице биће одржано 9 семинарских предавања, 60 индивидуалних часова композиције, око 100 проба ансамбла, камерних састава и солиста, око 20 индивидуалних презентација, 8 наступа у оквиру Међународног новосадског књижевног фестивала, као и два целовечерња концерта на затварању радионице на којима ће бити изведене композици јеучесника радионице. Летња радионица за савремену музику ће представити свој рад и у кафе галерији Изба, 24.08. у 21 час, као и наступима на Међународном новосадском фестивалу књижевности од 25.до 28.августа.

 

Такође у оквиру Летње радионице савремене музике организатори ће угостити и еминентне професоре Wолфганг Хеинигер из Берлина и Алекданру Вребалов из Србије.

 

Сви програми Радионице, предавања, семинари, презентације и концерти, отворени су за јавност. У сали Трибина младих биће одржана два завршна концерта, 26.и 28. августа.

 

Композитор Милан Алексић и организатор овог пројекта разговарао је са Јеленом Глушицом, музикологом и музичким уредником радија Беседе у емисији Гост радија коју можете послушати у целости у оквиру овог чланка.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/164247347″ params=“color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false“ width=“100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]