Објављено: Сре, нов 26th, 2014

Верски посленици оптужују власти Украјине за прогон на верској основи

Верски посленици оптужују власти Украјине за прогон на верској основи

Учесници прес-конференције на тему кршења права верника у Украјини која је одржана у уторак у прес-центру МИА „Росија севодња“, представили су преглед „О масовним кршењима права верника на територији савремене Украјине“, припремљен од стране Руске асоцијације за религијске слободе.

Управо украјинске власти сносе одговорност за убиства и дискриминацију свештеника, многобројна кршења права верника и вандализам, сматрају верски посленици, учесници прес-конференције на тему кршења права у Украјини, одржаној у уторак у прес-центру МИА „Росија севодња“.

Учесници догађаја представили су преглед „О масовним кршењима права верника на територији савремене Украјине“, припремљен од стране Руске асоцијације за религијске слободе. У документу су детаљно описани факти злочина против представника различитих вероисповести, а одговорност за кршење права верника стављена је на украјинске власти.

„Садашње украјинске власти… спроводе не само намерни геноцид над руским становништвом, већ и намерно уништавање свих снага које, са њихове тачке гледишта, идеолошки могу да се супротставе фашизму. Безусловно, таква сила је Украјинска православна црква Московског патријархата“, сматра настојник храма Свете Тројице на Варабљовим горима, протојереј Андреј Новиков, који је раније био принуђен да напусти Одесу.

Према његовим речима, говорећи о злочинима против верника у Украјини, треба знати да су они извршени „искључиво од стране једне стране у сукобу, управо од Оружаних снага и Националне гарде Украјине“. „Није ми познат ни један случај заузимања храма, убиства свештеника или рушења храма од стране оружаних снага Новорусије или неких јединица, које се бори против украјинских власти“, додао је протојереј.

Са своје стране, главни епископ Руског савеза хришћана Евангелистичке вере Сергеј Рјаховски сматра да се у Украјини створио вакум духовне власти. Према његовом мишљењу, о томе сведочи факт да за последњу годину ни један од представника различитих религија, представљених у тој земљи, није изопштио из цркве политичаре и друге људе, одговорне за злочине.

При томе, Рјаховски је подвукао да је позиција међународне заједнице по питању кривице Русије за догађаје у Украјини лицемерна. „Власти Украјине изјављују о неопходности очувања њене целовитости и недељивости, али при томе не желе да сносе одговорност за то што се дешава на југоистоку земље“, нагласио је учесник прес-конференције.

„Данас вернике плаши тенденција „успостављања демократије“ путем уништавања религија… Те земље које покушавају да успоставе демократију ратују са религијом, са вером, и душом народа“, сматра муфтија Москве и Московске области Аљбир Крагов.

Према његовим речима, муслимани, који живе на територији Украјине, данас су такође у опасности: њихове џамије се гранатирају и верници се плаше да их посећују. При томе, врши се застрашивање верских посленика.

Равин Федерације јеврејских општина Русије Арон Гурјевич изјавио је да у Украјини не страдају само људи, већ и храмови. Он је подвукао да су неке оштећене зграде грађене од донација верника након распада СССР, и тада људи нису могли ни претпоставити да ће кроз 25 година храмови, као за време совјетских власти, понови бити уништавани.