Објављено: Нед, дец 14th, 2014
Новости / Свет | Објавио Боро

У Москви отворена друга међународна патристичка конференција

0003-TSA_2078_Друга Међународна научно-богословска конференција Свети Симеон Нови Богослов и његова духовна баштина отворена је у четвртак, 11. децембра 2014. године у Москви.
Конференција се одржава под покровитељством Богословског института за постдипломске и докторске студије Свети Ћирило и Методије и Националног нуклеарног Универзитета за истраживање Московки институт за инжењерску физику.
Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије и ректор Богословског института за постдипломске студије, отворио је ову конференцију, поздравивши учеснике у име Његове Светости Патријарха московског и целе Русије г. Кирила.
Није случајно да смо, ове године, одлучили да се окупимо на Московском институту за инжењерску физику, рекао је председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, наглашавајући да то место, та институција треба да буде платформа за дијалог између религије и природних наука.
Српску Православну Цркву, на овој конференцији, представљају Епископи: бачки Иринеј, моравички Антоније, крушевачки Давид и јегарски Јероним.
Приметивши присуство Митрополита диоклијског г. Калистоса Вера, Митрополит Иларион се обратио чувеном православном теологу и професору Оксфордског универзитета, рекавши: Нека ова конференција буде знак нашег дубоког поштовања вашем духовном и интелектуалном достигнућу и подвигу у области Православне теологије и пастирског мисионарења.
Поздравне речи присутнима је упутио и проректор Богословског Института за постдипломске студије, г. А. Петровскиј, након чега је Митрополит волоколамски представио рад на тему: Свети Симеон Нови Богослов и његова духовна баштина.
Првог дана конференције у Москви, представљена су три рада, након којих је уследила и дискусија учесника Међународне богословке конференције.
Приказан је и документарни филм под насловом Православље на Британским острвима, аутора Митрополита Илариона, у режији Валерија Шеховцева.
Трећег дана Међународне научно-богословске конференције, у суботу, 13. децембра, на Богословском институту за постдипломске студије, Митрополиту диоклијском Калистосу је уручен докторат honoris causa.
Овај академски степен је један од многих у вашој колекцији, али први који вам додељује Руска Православна Црква, и то сведочи о међународном признању ваших изузетних заслуга у области православног учења, рекао је том приликом Митрополит Иларион Алфејев.
Прва Међународна Патристичка конференција, посвећена светом Исаку Сирину одржана је 2013. године, на државном Универзитету у Москви. Заједнички закључци, са пропратним материјалима разматраним на тој конференцији, објављени су у првој монографији посвећеној духовном наслеђу светог Исака, великог подвижника, рођеног у првој четвртини VII века, у месту Бет-Катарији, у Сирији, на обали Персијског залива.