Објављено: Нед, мај 24th, 2015

ВЕЧЕ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

У присуству свештенства и великог броја верника, у суботу 23. маја 2015 .године, у храму Светог Вазнесења Господњег у Суботици, одржано је Вече духовне музике. Овај догађај уприличен је поводом храмовне славе цркве Светог Вазнесења Господњег, а у склопу манифестације Спасовданске свечаности.
Вече духовне музике отворили су чланови црквеног хора Цар Константин и царица Јелена из Сомбора. Овај црквени хор основан је 1995 .године од стране свештенства и верника Православне цркве у Сомбору. Хор активно учествује на разним смотрама и фестивалима широм Србије. На XIV фестивалу духовне музике Хорови међу фрескама, 2008. године, црквени хор Цар Константин и царица Јелена, освојио је награду Војислав Илић за аутентично извођење духовне музике. Диригент хора је Милан Радишић.
Други учесници ове манифестације, били су чланови црквеног хора Свети Георгије из Бечеја. Хор је основан 1997. године. Наступао и наступа на многим смотрама и такмичењима, како у земљи тако и у региону, на којима је освајао запажене резултате. Овај црквени хор освојио је прво место на традиционалном надпевавању хорова у оквиру фестивала Мокрањчеви дани у Неготину 2006. године. На Фестивалу музичких друштава Војводине у Руми, 2007. године, освојио је сребрну плакету. Хор води професор музике Сенка Јовановић.
Последњи учесници ове манифестације, били су домаћини, чланови црквеног хора Свети Роман Мелод. Хор Свети Роман Мелод основан је 1999. године при храму Светог Вазнесења Господњег у Суботици. Основна делатност хора је неговање духовне православне хорске музике. На репертоару овог хора налазе се духовне, али и световне композиције различитих композитора. На фестивалу Хорови међу фрескама 2013.године, хор освојио је престижну награду Војислав Илић за аутентично извођење духовне музике. На такмичењу Мајске музичке свечаности у Бијељини, 2011. године, црквени хор Свети Роман Мелод осваја златну медаљу као најбољи хор у категорији камерних хорова. Хором диригује професор музике Драгана Николић.
Вече Духовне музике у Световазнесенском храму, донело је радост и одушевљење на лицима присутних, који су слушајући анђеоске гласове извођача који поју Господу нашем Исусу Христу и Пресветој Богородици, осетили неизмерну љубав сабрану на једном месту.