Објављено: Нед, апр 16th, 2017

Литургија на Велику суботу у Бачкој Паланци

Литургију Светог Василија Великог у Светојовановском храму служио је протојереј Стевица Илић, а у храму Покрова Пресвете богородице светом Литургијом је началствовао протонамесник Милан Узуров, уз саслужење ђакона Србољуба Срдића.
Црква у дан Велике суботе слави Господа Славе погребеног у гроб, боравећи тридневно у њему у њему као што се каже у црквеној молитву „са телом у гробу, са душом у аду, а на престолу небеском са Оцем и Светим Духом. Господ је дакле, у овај сботњи да починуо од својих дела, исто онако како је починуо од својих дела приликом стварања света.
Погребени Цар Славе силази у ад, где од власти смрти и ђавола ослобађа душе старозаветних праведника. Стога ускликнимо као и апостол Павле у својој посланици првој Коринћаним „ Где ти је, смрти, жалац ? Где ти је, пакле победа?“
У велику суботу богослужбено се сећамо и благообразног Јосифа и Никодима, који су скинули Христово Тело са крста, обавили га платном, помазали мирисима и положили у нови гроб, који се налазио у Јосифовом врту, а гроб утвдили наваливши камен на врата гроба.