Објављено: Пон, нов 27th, 2017

Храмовна слава у Силбашу

DSC_0551_resize

Житељи Силбаша су прославили свога патрона светог и богоносног оца Јована Златоуста, Aрхиепископа цариградскога. Градња садашњег храма посвећеног Светом Јовану Златоустом, отпочела је 1755. године и одвијала се у неколико етапа. Градња прве цркве била је завршена 1759. године. Касније, до 1790. године, почета је и довршена градња звоника, 1839. године је на источној страни проширена, а на западу спојена са звоником који је до тада био одвојен. Црква је реновирана више пута. Године 1939. реновирана је и таваница. Последњи пут реновирана је 1994. године, када је стављен бакар на звоник.

Године 1839 храм је проширен према истоку за толико колико чини садашњи олтар и половина солеје, а те године је направљен иконостас који и данас служи. Иконостас је дело сликара Јована Исајловића Старијег, што потврђује типичан пример барокно стилског изражавања, осим северних и јужних двери које су рад каснијег дуборезачског мајстора. Тада је продужена и према западу да би се спојила са звоником, који је био одвојен од лађе, тако је храм добио данашњи изглед. Исте године храм добија стасидије. Године 1844. цела горња конструкција звоника, била је покривена лимом, 1902. сазидан је часни престо који служи до 1939 године.

Храм је грађен у барокном стилу и једнобродна је грађевина са правоуганим, мало извученим певнички апсидама на којима је једини украс паластар са капителом на крајевима. Бочна платна су без пластике, сем профилисаних оквира са завршцем око прозора. Врло карактеристичан детаљ на пластици звоника је на бочним странама првог спрата. То је неправилна волута и орнамент у облику врха жезла. Апсида је петострана са паластрима на сучељавању углова, са истим профилисаним капителима. У унутрашњости цркве, изнад улазних врата изграђен је и хор

Прослава храмовне славе почела је уочи празника, бденијем којим је началствовао високопречасни протoјереј – ставрофорРадослав Живанов, уз саслужење тројице свештеника.

На сâм дан празника, Евхаристијским сабрањем је началствовао високопречасни протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење шесторице свештеника. После прочитаног Еванђелског зачала,  празничну беседу је произнео отац Бране. Благољепије свете Литургије је својим појањем улепшао црквени хор „Свети Јован Крститељ“ из Бачке Паланке. Хором је дириговала професор музике Снежана Жујић. На светој Литургији су била присутна деца са Православног катихизиса предвођена са својом вероучитељицом.

Вечерње богослужење је служио високопречасни протојереј Милош Јевросимов, уз саслужење осморице свештеника, у оквиру кога је пререзан славски колач и освећено славско кољиво.

Овогодишњи црквени кум био је господин Милан Миросављевић са породицом. За наредну годину кумовања се прихватио господин Зоран Ивичић.

ФОТО АЛБУМ