Објављено: Сре, мај 30th, 2018

Освештан обновљени крст за звоник храма светог апостола и јеванђелиста Луке у Бегечу

IMG-65a370cb4ee45366fe6dabeb6dc65b87-V

На Духовски понедељак 28. маја 2018. године, по одслуженом вечерњем богослужењу, по благослову Епископа новосадског и бачког господина др Иринеја, протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, освештао је обновљени крст  храма светог апостола и јевананђелисте Луке у Бегечу, уз саслужење бројног свештенства Епархије бачке и многобројног народа Божијег, који је дошао да својим присуством учествује у историјском дану за село. На овом сабрању присуствовао је градоначелник Новог Сада, господин Милош Вучевић, са својим сарадницима.

Обновљени и позлаћени крст, који ће по освећењу бити подигнут на звоник храма, део је свеукупне обнове храма, коју је покренула црквена општина у Бегечу. До сада је постављен бакар на звоник храма, а у току је санација крова и постављање новог црепа.

По завршетку чина освећења крста, отац Бране Миловац се обратио присутнима и пренео благослов и молитвене поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, а затим наставио  речима: Данас је велики и историјски дан за ово место. Данас поново потрвђујемо ону истиниту апостолску веру, којом су наши праоци и оци, подизали како овај храм, тако и онај ранији, на обали Дунава. Обнова храма у грађевинском смислу није само један подухват некога, него показује суштински и дубински моменат акта вере, оних који живе и који су окупљени око њега. Данас је радост и привилегија и част бити овде међу вама, где снагом своје вере и воље , окупљени око свог духовног оца, свештеника, желите да покажете сву красоту своје вере.

Надлежни парох, протонамесник Драгољуб Клисарић, обратио се бираним речима и следећи традицију Цркве, изразио захвалност Богу и светом апостолу и јеванђелисти Луки, који су сабрали верни народ поводом освећења часнога крста, а затим Његовом Преосвештенству Епископу Бачком господину др Иринеју, протонамеснику Бранету Миловцу, архијерејском намеснику, свој браћи свештеницима и верном народу божијем. У свом обраћању, отац Драгољуб је између осталог рекао: Све би нас подсетио на речи светога апостола Павла о саборном делању, а које гласи „ја посадих, Аполос зали, али Господ учини да узрасте. Тако, нити је што онај који сади, ни онај који залива, него Бог, који чини да расте. А онај који сади и онај који залива, једно су, и сваки ће примити своју плату, према своме труду“.

На предлог црквене општине бегечке, заслужним појединцима су уручене Архијерејске грамате и захвалнице.

Архијерејске грамате су уручене: породици Бобар из Новог Сада, др Драгаму Гламочићу из Бегеча, Марку Чарнићу из Бегеча, Јанку Медвеђу из Бегеча, Горану Бујаку из Бегеча, Огњену Мучибабићу из Новог Сада, и Зорану Иванишевићу из Новог Сада.

Архијерејске захвалнице су уручене: Ђорђу Петрову, Бранку Гарићу, Недељку Милићу, породици Бикар, Николи Пашћану и председнику црквене општине Душану Дугајлићу, сви из Бегеча.

ФОТО АЛБУМ