Објављено: Нед, мај 27th, 2018

Поклоничко путовање црквеног хора „Свети Јован Крститељ“ светињама Косова и Метохије

 

20180519_143010_resize

У организацији службе за поклоничка путовања Епархије бачке „Светињама у походе“ црквени хор „Свети Јован Крститељ“ из Бачке Паланке са верујућим народом, у  периоду од 18. до 20. маја 2018. године,  походио  је  светиње  Косова и Метохије. Поклоничко путовање, народ је предводио монах Захарије, настојатељ манастира Бођани, са диригентом хора, професором Снежаном Жујић.

Поклоницу су првог дана путовања походили манастире Пећку Патријаршију, Високе Дечане, задужбину светог краља Стефана Дечанског, затим српску енклаву  у Великој Хочи и цркву посвећену Светом Архиђакону Стефану, манастир Зочиште посвећен светим Врачима Козми и Дамјану и Свете Архангеле надомак Призрена, задужбину цара Душана, у кањону Призренске Бистрице, где је старањем игумана Михајла организована вечера за поклонике и преноћиште.

Другог дана путовања, након свете Литургије, где су се поклоници причестили светим Тајнама и ручка у светим Архангелима, путовање је настављено према царском граду Призрену посетом цркви Богородици Љевишкој, Саборном храму светог великомученика  Георгија и богословији  светих Кирила и Методија. Из Призрена, путовање је настављено ка манастиру Грачаница. У повратку је посећен  манастир Бањска, задужбина краља  Милутина.

Благодаривши Богу на прилици да се походе ова света места наше историје и целивају мошти светитеља, кивоти светих краљева и чудотворне иконе Косовскометохијских светиња, верни народ се својим домовима вратио духовно оснажен и укрепљен.

ФОТО АЛБУМ