Објављено: Нед, јул 8th, 2018

Слава Светојовановског храма у Бачкој Паланци

FMM_3016

У Бачкој Паланци је свечано прослављена  слава храма рођење Светог Јована Крститеља. Храм је почео  да се гради 1785. године, након што је стари храм срушен, јер се налазио на обали рукавца реке Дунав и због честих поплава био трајно оштећен. Уговор о изгардњи храма је склопњен 1783. године са зидарским мајстором Јозефом Циглером из Черевића. Прилози за изградњу храма су се кретали од од једне до пет стотина форинти. Према тада важећим прописима, прилог су могли дати само  они који нису имали пореска дуговања према Хабзбуршкој монархији. Септембра 1784. године за изградњу храма је скупљено 2.186,44 форинте. Рок од четири године  за завршетак цркве, вишеструко је премашен и градња се протегла све до 1801. године, када су завршени груби грађевински радови.  Први од проблема се јавио када је преминуо зидарски мајстор Циглер 1787. године, због чега је даља градња поверена Ернесту Харлеу, такође из Черевића. Од 1801. до 1815. године уследила је израда иконостаса  и осликавање зидова. Часна трпеза је купљена у Будимпешти  и постављена 1815. године, чиме је градња цркве окончана. Иконостас  храма је осликао Георгије Јездимировић, док је резбарију иконостаса урадио каменички  дрворезбар  Марко Вујатовић. Над солејом у првом травеју,  налази се Јездимировићева представа  Саваот у слави. Витражи храма су дело мајстора из Будимпеште  и израђени су 1914. године.  Са спољње стране, изнад северних врата, налази се мозаична икона Светога Саве, урађена у Венецији 1974. године.

Задужбинари храма су Стеван и Јудита Милановић, који су Цркви  даривали зграду парохијског дома и тридесет јутара земље. Њима се годишњи помен чини на празник Преображења Господњег.

Евхаристијским сабрањем на дан прославе Патрона, началствовао је протојереј-ставрофор Радослов Живанов, свештеник у пензији, протојереји Предраг Милутин и Стевица Илић, презвитер Новица Ракић, парох при храму Покрова Пресвете Богородице У Бачкој Паланци и ђакон при истоименом храму, Србољуб Срдић. После јеванђелског зачала беседио је отац Новица Ракић. У продужетку свете Литургије, извршен је трократни опход око храма и одржан помена ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима на западним вратима храма.

 

Вечерње богослужење у оквиру кога је пререзан славски колач и освећено славско кољиво, служио је  прeзвитер Зоран Регодић, парох у Чуругу. Њему су саслуживали протонамесник Александар Зељковић, парох у Младенову и презвитер Даниел Кобиљски, парох у Локу

Црквени хор Свети Јован Крститељ, којим диригује професор Снежана Жујић,  певао је на светој Литургији

Црквени кум ове године је био Драшко Аврамовић из Бачке Паланке, а за наредну годину, за кумовање се јавио господин  Ненад Ћирић, такође из Бачке Паланке.

После вечерњег богослужења, у порти храма је одржан получасовни вокално-инструментални наступ Културно уметничког друштва Петар Кочић из Челарева.

 Фото албум