Објављено: Пет, авг 10th, 2018

Храмовна слава у Младенову

20180802_182322

У Младенову је свечано прослављена храмовна слава, Свети пророк Илија.

Иницијатива за изградњу новог храма у Младенову је покренута 1993. године. Након потребних припремних активности одлучено је да се нови храм, посвећен Светом Пророку Илији, подигне на месту старе школе. Због различитих околности се морало сачекати десет година на почетак изградње.

Камен темељац је освештао Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј 3. новембра 2002. године. Обраћајући се верном народу владика Иринеј је изразио жељу и наду да на пролеће буду освештани темељи новог храма.Рушење остатака старе школе почело је 10. маја 2003. године, а у акцији су учествовала и деца из основне школе.

У међувремену су обављене све потребне активности у вези са изградњом новог храма. Пројекат храма је урадио Радослав Прокић из Крагујевца.

Радови на копању темеља су започети 24. јула 2003. године, а освештани су на празник Преображења исте године. Темеље је освештао Његово Преосвештенство Епископ јегарски господин др Порфирије. Обраћајући се верном народу владика Порфирије је беседио о хришћанској љубави, о егоизму, о лажном хуманизму те о потреби изградње новог храма и надзиђивања сопствене личности.

Недуго након освештавања темеља настављени су радови на изградњи. До јесени су подигнути зидови на висину 4-5 матара. Истовремено су се набављале богослужбене књиге и свети сасуди.

На јесен 2005. године су завршене куполе и купљени крстови висине три метра са јабуком. Крстове је освештао владика Иринеј 30. октобра 2005. године. Владика је у беседи поучио о значају храма и символици Крста у хришћанском животу.

Наредне године су постављени прозори и врата а 2007.године је храм покривен и набављена су звона. Следеће године је храм омалтерисан.

Дрвени иконостас је постављен 2012. године. Радове на иконостасу је изводио дуборезац Драган Шапоња из Колута. На дан Светог Пророка Илије, владика Порфирије је освешто нови парохијски дом.

Празничну свету Литургију  је служио протојереј Јован Кезан, парох у Србобрану, уз саслужење надлежног свештеника, протонамесника Александра Зељковића. У беседи, верном народу се обратио  отац Јован са речима поуке. Након завршетка Свете литургије, извршен је трократни  опход око светог храма.

Вечерње богослужење у оквиру кога је пререзан славски колач и освећено славско кољиво, служио је протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки. Овогодишњи црквени кум је била госпођа Драгана Џакула, а кумства за наредну годину се прихватио господин Александар Кременовић.

ФОТО АЛБУМ