Објављено: Пет, авг 10th, 2018

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ОБРОВЦУ

FMM_7082

Житељи Обровца су 9. августа 2018. године прославили своју храмовну и сеоску славу, Светог Великомученика Пантелејмона.

Првобитна црква, такозвана плетара, налазила се у атару села на месту које се зове Кленовац. У том храму службовали су пароси: Филип Панић +1760 и Јован Петровић +1765 (записано на плочама у порти ). Садашњи храм сазидан је 1782.године у духу барокне архитектуре, за време Митрополита Мојсеја Путника и посвећен је Светом Великомученику Пантелејмону. Припада типу једнобродних цркава са полукружном апсидом на источној, а звоником на западној страни. Певнички простори су јаче наглашени тако да основа, а самим тим и кровна конструкција, задржава крстообразност. Иконостас је дело више аутора са краја XVIII и током XIX века, међу њима је и Новомученик Рафаило Шишатовачки (Свети Јован Крститељ ) три иконе су продате између два рата (1932. на предлог свештеника Љубомира Слепчевића), а пет икона се налази у Матици српској у Новом Саду, а које су однете поводом стогодишњице Матице српске (1826-1926 ) као изложбени експонат. Испред Светог храма и у обровачком атару подигнуто је неколико заветних крстова а међу њима и Солунским добровољцима.

Свечана празнична богослужења су почела у навечерје празника бденијем, а затим настављена на дан празника светом Литургијом, којом је началствовао протонамесник Бране Миловац, Архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслушење протонамесника Александра зељковића, пароха у Младенову и презвитера Томислава Живковића, пароха у Парагама и ђакона Србољуба Срдића. Отац Бране Миловац је у празничвој беседи парохијанима храма честитао храмовну славу и поучио сабрани верни народ о подвигу светог Великомученика Пантелејмона. У продужетку свете Литургије, извршен је трократни  опход око Светог храма, а на западним вратима храма, одслужен је помен уснулим ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима.

Вечерње богослужење у оквиру кога је пререзан славски колач и освећено славско кољиво, служио је протојереј Иван вачик, парох гардиновачки, уз саслужење четворице свештеника.