Објављено: Пет, авг 3rd, 2018

У Челареву прослављена храмовна слава

IMG-9dba460508bf0390a0ba30619e72152d-V

Мештани Челарева су прославили своју храмовну и сеоску славу, светог Пророка Илију.   Градња цркве у Челареву почела је 1988. године у готово немогућим условима. Из тог периода потиче и чувена реченица упућена градитељима од стране “угледне“ групе мештана: “ Што ви по дану саградите, ми ћемо по ноћи срушити.“ И поред свих тешкоћа, најзад је и звоник подигнут 1991. године. Градњом цркве руководио је блаженопочивши протојереј Љубомир Станковић, тада парох бегечки.

Црква Светог пророка Илије је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом, смештеном на источној десној страни храма, нешто ужом у односу на укупну ширину храма,  и предворјем у ком се пале свеће, које је нешто уже и знатно мање од наоса. Храм има два улаза, један са западне и други са источне стране. На западној страни налази се звоник.

Иконостас од липовог дрвета, израђен је по узору на иконостас зимског параклиса манастира Бођани. На Царским дверима приказан је догађај Благовести, а елементи са десне и леве стране украшени су Константиновим Крстом у дуборезу. Уместо тзв. ђаконских двери, постоје два отвора која се завршавају стубовима такође у дуборезу. Иконостас, као и Епископски и Богородичин трон, дело су дуборесца Драгана Шапоње из Колута. Иконе за иконостас осликале су сестре из манастира Васкрсења Христова у Каћу. Амвон са мотивом двоглавог орла, урезан је у бели венчачки мермер.

Храм је живописао уметник и иконописац Борислав Живковић. На западном зиду у наосу, са леве стране, налази се мермерна плоча са именима свих оних који су на било који начин помогли изградњу храма у Челареву. Изнад улазних врата са источне стране насликана је повеља са текстом о завршетку иконописачких радова. Изнад храма налази се сала која је грађена истовремено са самим богослужбеним простором који је у приземљу.

Свечано празнично бденије у навечерје празника служио је протонамесник Бране Миловац, Архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслуживање свештеникȃ, Дојчина Стојановића, пароха сиришког, Горана Димића, пароха при Саборном храму у Новом Саду, Негослава Бељанског, пароха у Српском Милетићу, Илије Ивића, свештеника у пензији и Марка Бубуља, пароха челаревско-гложанског.

На сам дан празника Свету Литургију је служио протонамесник Миладин Бокорац, Архијерејски намесник жабаљски уз саслуживање свештеникȃ Илије Ивића и Марка Бубуља и часног ђакона Србољуба Срдића. После прочитаног одељка из Светог Еванђеља, у пригодној беседи отац Миладин је подсетио верни народ на улогу и значај Светог Илије у животу Цркве. После опхода око храма, одслужен је помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма.

Духовна радост настављена је вечерњим богослужењем којим је началствовао протонамесник Драгољуб Клисарић, парох у Бегечу, коме су саслуживали свештеници Стевица Илић, парох у Бачкој Паланци, Александар Брашанац, парох у Гајдобри, Бранислав Спасојев, парох у Ченеју, Здравко Бојовић, парох у Куцури и Илија Ивић, свештеник у пензији.

Након вечерње службе извршено је благосиљање славског колача и кољива, које је као жртву љубави припремио кум господин Драган Лабус из Челарева са својом породицом.

Кумства за следећу годину прихватила се госпођа Милица Узелац из Челарева. Након вечерње службе,  деца из културно-уметничког друштва “Петар Кочић” из Челарева, извела су пригодан програм, након чега је за све сабране на овом слављу приређена трпеза љубави.

ФОТО АЛБУМ