Објављено: Чет, нов 1st, 2018

У Бегечу прослављена храмовна слава

FMM_7414_B

У Бегечу,  у храму Светог апостола и евангелисте Луке, свечано је прослављена храмовна слава.

Први храм светог Апостола и Еванђелистa Луке у Бегечу се налазио јужно од данашњег храма на такозваној „Јами“. Никаквих писаних података нема о том првом храму. Храм је потопљен. Сачувана је само једна икона Пресвете Богородице која датира из 1813. године.

Садашњи храм је саграђен 1883 године, а реконструкција звоника је извршена 1885. године. Из ког разлога је за тако кратко време извршена реконструкција звоника, није познато. Године 1965. обновљен је велики крст на звонику који је пао за време земљотреса 1963 године.

Године 1981. почела је обнова фасаде светог храма а 1982. године је завршена. Исте године су електрифицирана и звона. Стари парохијски дом  је срушен 1986.године  и почела је изградња новог парохијског дома, а завршена је следеће 1987 године. Тренутно је у току генерална обнова храма.
Празнична радост је започела свечаним бденијем које је, у навечерје празника, служио  надлежни парох.

На сам дан празника светог апостола и евангелисте Луке,  свету Литургију  су служили  протојереји: Жељко Латиновић, Предраг Милутин, протонамесници: Миливоје Шемић и Милан Узуров. Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Жељко Латиновић који је произнео и празничну беседу, говорећи о апостолској служби и значају славе и суштинском прослављању исте, које треба да се првенствено прославља са молитвом у храму.   Додатну  радост чинила су деца  из Основне школе која су са својим вероучитељицом Јованом Бонић, а уз сагласност директора школе Милана Татића, дошла да молитвено прославе свога заштитника активним учешћем у светој Литургији, читајући Символ вере и Оченаш.  После отпуста, протојереј Жељко  је честитао славу парохијанима Бегеча и пожелео да своју славу прослављају у сваком добру и да успешно обнове свој  храм и себе саме. Отац Драгољуб се захвалио  оцу Жељку  и браћи свештеницима на  труду и љубави коју су показали својим доласком  и служењем свете Литургије, којом су употпунили нашу радост.

У вечерњим  сатима служена је вечерња служба коју је предводио архијерејски намесник бачкопаланачки, протонамесник Бране Миловац, уз служење протојереја Александра Брашанца, протонамесника Александра Зељковића, презвитера Томислава Живковића, Игора Игњатова и ђакона Србољуба Срдића. У име   градоначелника Града Новог Сада господина Милоша Вучевића на вечерњем богослужењу присуствовао је  господин Далибор Рожић, члан Градског већа за културу.  На крају вечерње службе обављено је благосиљањe славског колача и кољива, које је припремио кум Ненад Бобар са породицом, велики добротвор бегечког храма. После отпуста протонамесник Бране Миловац је одржао беседу и честитао славу.   За кумство следеће године, јавио се господин Лазар Булић из Бегеча. На крају је намесник отац Брана пренео молитвене жеље нашег Епископа Иринеја и бдења око обнове храма, чијим благословом је и започета генерална обнова истог.

Отац Бране је у име Епископа бачког господина Иринеја, а на предлог Црквене општине бегечке, уручио Архијерејске грамате признања и захвалнице  заслужнима за обнову храма Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бегечу. Архијерејске грамате признања додељене су господи:  Дејану Мандићу из Новог Сада, Синиши Јокићу из Новог Сада, Жељку Торбици из Бегеча, Драгану Матићу из Бегеча, Милану Пешуту из Београда и Војиславу Баљку из Бегеча. Архијерејске захвалнице си уручене господи: Петру Лапу из Бегеча, Боривоју Пешићу из Бегеча, Миру Пекару из Бегеча, Јовану Васићу из Бегеча, Небојши Нинкову из Бегеча и Стевану Лаћарцу, такође из Бегеча.

ФОТО АЛБУМ