Објављено: Нед, јан 27th, 2019

Прослава Светог Саве у Архијерејском намесништву бачкопаланачком

Бачка Паланка

MK3_9428

 

У навечерје празника првог српског Архиепископа у Просветитеља Саве, у Бачкој Паланци је одржана Светосавска академија у  градском биоскопу. Академија је отворена Светосавском химном „Ускликнимо сљубављу“ коју су отпевали ученици Гиманзије 20. октобар уз Бачке Паланке, којима је дириговала професор Снежана Жујић. Светосавску беседу је изговорио др Борис Стојковски, професор Филозофског факултета, Универзитета у Новом Саду . У програму свечане академије учествовали су још ученици бачкопаланачких основних и средњих школа, са својим вероучитељима и црквени  хор Свети Јован Крститељ.

На дан празника Светога Саве, у храму Покрова Пресвете Богородице, светом Литургијом је началствовао протонамесник Бране Миловац, уз саслужење протонамесника Милана Узуровог и ђакона Србољуба Срдића. У Светојовановском храму, свету Литургију је служио протојереј Предраг Милутин. У продужетку су деца предшколског и школског узраста произносила рецитације у част Светога Оца Саве. У свим Основним и Средњим школама, као и у предшколсој установи Младост, пререзани су славски колачи и освећено славско кољиво, уз пригодан програм деце.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

ХРАМ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

СВЕТОЈОВАНОВСКИ ХРАМ

 

Силбаш

DSC_8598_resize

У недељу 27. јануара 2019. године, на празник Светитеља Саве, служена је света Литургија, на којој је присуствовала деца из школе „Браћа Новаков“ и причестила се Пречасним тајнама Христовим. На краји свете Литургије, пререзан је славски колач и благосиљано жито. Светосавски кумови су били Страхиња и Лана Малић, а за следећу годину се пријавила Анастасија Обрадовић..

На крају уз појање химне светом Сави деца су рецитовала песме о Растку Немањићу – светом Сави. Потом се у школи „Браћа Новаков“  пререзао славски колач и благосиљано славско кољиво у присуству директора школе господина Ђоке Милића са наставним кадром школе и ученицима. Присуствовали су пречасни презвитери Томислав Живковић, парох парошки и Никола Темеринац, парох деспотовачки и пањифарарка  Словачке евангеличке цркве, Јасмина Котас Медвеђ.

ФОТО АЛБУМ

Параге

IMG-320c40c6410008dc7b43966421cc5077-V_resize

Свету Литургију на празниг првог српског Архиепископа Светога Саве, служио је презвитер Томислав Живковић. У продужетку свете Литургије, пререзан је славски колач и освећено славско кољиво са децом предшколског и школског узраста Основне школе „Браћа Новаков“ из Парага, са својим учитељицама. Након тога су деца одржала рецитал Светитељу Сави и добила пакетиће од Црквене општине. На светој Литургији је присуствовао председник Општине Бачка Паланка, господин Бранислав Шушница.

ФОТО АЛБУМ

Деспотово

181_resize

Празник првог српског архиепископа – Савиндан, молитвено су прославили житељи Деспотова. Светој Литургији присуствовао је велики број деце из наше школе која су приступила Светој Чаши. Потом је у Основној школи „Браћа Новаков“ пререзан славски колач и извршен чин благосиљања жита. Том приликом изведен је драмски комад „Свети Сава“ који је припремила наставница веронауке Станислава Темеринац. У 15.00 часова после вечерњег богослужења већ традиционално је приређен рецитал где је свако дете које је рецитовало и било присутно, добило пригодан пакетић.

ФОТО АЛБУМ

Челарево

СВЕТИ САВА 6_resize

У недељу 27.јануара 2019. године, у Челареву, свечано је прослављен празник Светог Саве. Прослава празника отпочела је Светом Литургијом којом је началствовао парох челаревско-гложански презвитер Марко Бубуљ, уз саслуживање пензионисаног свештеника оца Илије Ивића. Храм је био испуњен децом и омладином, који су се причестили Светим Христовим Тајнама, а након Свете Литургије, деца која похађају веронауку извела су рецитал у част Светом Сави, који су припремили са својим вероучитељом Мирком Чипаком. Такође и неколико деце предшколског узраста извело је рецитације које су припремили са својим родитељима. Свако дете било је награђено светосавским пакетићем. Након поделе пакетића, сви у храму су громогласно запојали Химну Светом Сави.

Свечаност је настављена у Основној школи “Здравко Челар”, где је у вечерњим сатима одржана Светосавска Академија, који су организовали наставници и вероучитељ у овој школи. Након резања славског колача и благосиљања кољива, пригодну светосавску беседу изговорио је свештеник Марко Бубуљ, подсетивши на значај и улогу Светог Саве у нашим животима.

ФОТО АЛБУМ

Товаришево

IMG-859676694d5ea2b2fefe6907775c62de-V_resize

Свету Литургију у храму Светог Григорија Богослова у Товаришеву, служио је протојереј Драгољуб Ердељан. Затим у Основној школи „Милета Протић, пререзан је славски колач и освећено славско кољиво, уз пригодан програм деце.

ФОТО АЛБУМ

Бегеч

IMG-0b77813fc8c0903e867573f54c5165bc-V_resize

Празник Светог Саве се као и предходних година свечано прославља у храму и школи. У храму је служена Света литургија. После заамвоне молитве освећено је славско жито и колач. По отпусту су деца из обданишта и школе са вероучитељицом Јованом Бонић и васпитачицама Јеленом Иветић, Јеленом Нинков и певницом отпевала химну Светом Сави, након чега су деца рецитовала спремљене песмице, углавном по једну строфу јер их је било много.По завршетку рецитације свештеник је делио деци нафору и пакетиће.  Из храма се отишло у црквену салу на послужење које  су припремили овогодишње куме Јелена Иветић и Јелена Нинков.

ФОТО АЛБУМ

Младеново

IMG-35144f196b306f4a28ea8aa156699d3f-V

 

Прослава Светог Саве је отпочела празничним бденијем. Света Литургија на сам дан празника служена је у 9,00 часова. Присутна су била  деца нижих разреда ОШ Бранко Ћопић из Младенова на челу са директором Слободаном Роквићем и Катихетом Ђуром Родићем, као и сва предшколска деца. Славски колач је припремио Марко Драгојловић, ученик трећег разреда. Након Литургије деца су рецитовала песмице у част Светог Саве а за труд и љубав добили су поклон пакете.

Након свете Литургије пререзани је колач у ОШ Бранко Ћопић, а након тога деца су извела пригодан програм.

ФОТО АЛБУМ

Обровац

media-share-0-02-05-ed100b8ffed6bd9c927b9cc1b13d2343fdd5b4ce5f7a4d31ab150f2f737660a4-Picture

IMG-20190127-WA0002

Прослава Св.Саве у парохији обровачкој прослављена је на достојанствен начин. Света Литургуја почела је у 9 часова. За певницом су појали овдашњи богослови. Апостол је читао свршени богослов Стеван Пушкар, кумови су били деца Данијела и Биљана Радоњић. Традиционално деклемовање рецитација почело је после резања колача и благосиљања кољива. Деци је подељено је 80 пакетића. У овдашњој Основној школи свечана прослава Светог Саве почела је у 14 часова. Кума је била наставница Милица Бубуљ са својом породицом.

Гајдобра

IMGA9108

Свету Литургију у Гајдобри, у храму Светих апостола Петра и Павла, на Празник Савиндана ,служио је надлежни парох Александар Брашанац. На светој Литургији је присуствовао већи број деце из основне школе „Јован Дучић“ из Гајдобре, са наставницима и директором. Катихета Борис Кузмановић је припремио децу која су извела пригодан програм, рецитал и представу о Светом Сави. Деци су спремљени пакетићи. Надлежни свештеник  је затим  и у Основним школама, пререзао славски колач и осветио славско кољиво.

ФОТО АЛБУМ