Објављено: Суб, јул 6th, 2019

У Бачкој Паланци представљен зборник научних радова ЕПАРХИЈА БАЧКА КРОЗ ВЕКОВЕ

 

зборникУ петак 5. јула 2019. године у порти Светојовановског храма, у оквиру  духовних свечаности ОД ВИДОВДАНА ДО ИВАЊДАНА, одржана је  промоција зборника научних радова: ЕПАРХИЈА БАЧКА КРОЗ ВЕКОВЕ.

У зборнику се налазе научни радови објављени на научном скупу, одржаном благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, 21. октобра 2017. године у Бачкој Паланци, у организацији Српске православне Црквене општине Бачка Паланка и Друштва наставника историје Бачке Паланке, који су уједно и издавачи овог научног зборника. Зборник су представили: протонамесник Бране Миловац, др предраг М. Вајагић и катихета мр Владимир Баљ.

Прво представљање овог зборника било је 23. децембра 2018. године у Гимназији Јован Јовановић Змај у Новом Саду, у оквиру предавања Школе православне духовности при Црквеној општини новосадској,

У раду научног скупа су учествовала  реномирана имена из области историје, теологије, историје културе, уметности, архивистике и сродних научних дисциплина, који су истраживали богато историјско наслеђе Епархије бачке и представили га кроз  научни рад.

Ова тематска научна конференција, националног значаја, имала је  за циљ да сагледа улогу и значај Епархије бачке, њених епископа и свештеника кроз историју, на простору који представља саставни део културне, историјске, политичке мапе европских збивања, те као нераскидива веза и мост повезује различите културе и народе.