Објављено: Пон, јул 8th, 2019

У Бачкој Паланци прослављена слава Светојовановског храма

FMM_2387

У Бачкој Паланци је свечано прослављена слава храма рођење Светог Јована Крститеља. Храм је почео  да се гради 1785. године, након што је стари храм срушен, јер се налазио на обали рукавца реке Дунав и због честих поплава био трајно оштећен. Уговор о изгардњи храма је склопњен 1783. године са зидарским мајстором Јозефом Циглером из Черевића. Према тада важећим прописима, прилог су могли дати само  они који нису имали пореска дуговања према Хабзбуршкој монархији. Септембра 1784. године за изградњу храма је скупљено 2.186,44 форинте. Рок од четири године  за завршетак цркве, вишеструко је премашен и градња се протегла све до 1801. године, када су завршени груби грађевински радови.  Први од проблема се јавио када је преминуо зидарски мајстор Циглер 1787. године, због чега је даља градња поверена Ернесту Харлеу, такође из Черевића. Од 1801. до 1815. године уследила је израда иконостаса  и осликавање зидова. Часна трпеза је купљена у Будимпешти  и постављена 1815. године, чиме је градња цркве окончана. Иконостас  храма је осликао Георгије Јездимировић, док је резбарију иконостаса урадио каменички  дрворезбар  Марко Вујатовић. Над солејом у првом травеју,  налази се Јездимировићева представа  Саваот у слави. Витражи храма су дело мајстора из Будимпеште  и израђени су 1914. године.  Са спољње стране, изнад северних врата, налази се мозаична икона Светога Саве, урађена у Венецији 1974. године. Задужбинари храма су Стеван и Јудита Милановић, који су Цркви  даривали зграду парохијског дома и тридесет јутара земље.

Празнично бденије је служио протопрезвитер-ставрофор Радослав Живанов, свештеник у пензији, а на дан славе светом Литургијом је началствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење јеромонаха Павла (Пајића) игумана манастира Дубница и осталог свештенства. После читања еванђелског зачала отац Саво је изговорио празничну беседу.


У продужетку свете Литургије, извршен је трократн опход око храма, а затим се освештао обновљени крст на углу улица у близини порте Светојовановског храма, који је подигнут 1810 године, од стране Јована Николића и његове супруге Марте. Крст је први пут обновљен 1910. године. Ова обнова је дар  породице Драшка Аврамовића, а посвећена је осамстогодишњици самосталности Српске Православне Цркве.

Вечерње богослужење у оквиру кога је пререзан славски колач и освећено славско кољиво, служио је  протојереј Александар Брашанац, уз саслужење свештенства.

Духовној радости је допринео црквени хор Свети Јован Крститељ, који је певањем узвишених Литургијских  песама  на светој Литургији, а затим и вечерњем богослужењу, учинио празнична богослужења свечаним. Хором је  дириговала професор  Снежане Жујић.

Храмовни кум ове године је био господин Ненад Ћирић са својом породицом из Бачке Паланке, а за наредну годину, за кумовање се јавио господин Дане Николић, такође из Бачке Паланке.

ФОТО АЛБУМ