Објављено: Пон, јул 8th, 2019

У Гложану прослављена храмовна слава

20190706_183137

Православни храм у Гложану помиње се у списима још у  XVIII веку. Црква је посвећена Празнику Рођења Светог Јована Крститеља и задужбина је породице Дунђерски из тадашњег Чеба, а данашњег Челарева. Храм је саграђен 1839. године, поводом венчања једне од задужбинаревих кћери. Једном приликом, светињу је посетио и Краљ Александар I Карађорђевић. Унутрашњост храма је скромно уређена, а иконописи немају већу уметничку вредност. Крајем XIX века у Гложану се помиње и црквена школа.

Свечаним празничним бденијем началствовао је протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслуживање презвитера Зорана Регодића, пароха кулпинског и бачкомаглићког и пензионисаног свештеника Илије Ивића из Челарева.

Светолитургијским сабрањем началствовао је презвитер Марко Бубуљ, привремени парох челаревско-гложански уз саслуживање пензионисаног свештеника Илије Ивића  уз молитвено и евхаристијско учествовање верног народа Челарева, Гложана и Гајдобре.

После заамвоне молитве учињен је трикратни опход око храма, као и помен свештенослужитељима, ктиторима и свима приложницима и украситељима ове светиње. Већ по овдашњој пракси, одмах по уласку у храм обављен је чин благосиљања славског кољива и ломљења славског колача, које је као жртву љубави принела кумовска породица господина Бранка Суботића из Челарева. Овогодишњи кум је после Свете Литургије такође припремио и  послужење за све присутне.

Примајући залог славског колача, за наредну годину  кумства се  прихватио господин Арсен Божић из Челарева

ФОТО ГАЛЕРИЈА