Објављено: Сре, авг 7th, 2019

Хористи из Бачке Паланке на Летњој школи црквеног појања у Сремским Карловцима

10 - kornelije 3 (1) Чланови Црквеног хора Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке, заједно са диригентом Снежаном Жујић, крајем јула и почетком августа, боравили  су  у Сремским Карловцима,  на  .Летњој школи црквеног појања „Корнелију у спомен“, коју је организовало Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца. Као и протеклих година, овај јединствени музички камп протекао је  у знаку духовне музике.

У раду овогодишњег, 27. издања Летње школе црквеног појања, која је почела 28. јула а завршила  се 5. августа, учествовало је  тридесетак певача из Србије, Црне Горе, Аустрије и Мађарске, подељених у појачку и хорску групу, којима руководе професор Снежана Жујић и др Предарг Ђоковић, те више од 20 карловачке деце с којима пету годину заредом  ради мр Милица Андрејевић.

По устаљеном програму, који је четврт века припремала проф. др Даница Петровић а од прошле године наставила да то ради др Наташа Марјановић, полазници пре и после подне имају пробе, увече предавања, обавезно учествују на вечерњим и другим богослужењима у карловачким црквама, а овог пута, осим завршног концерта који представља круну њиховог рада, наступили су  у Врту галерија у Новом Саду и на светој Литургији у Саборној цркви у Темишвару. Школа је, као што говори и њен назив, била посвећена првом школованом српском композитору Корнелију Станковићу, који је у Карловцима половином 19. века забележио српско црквено појање, али осим њему, кроз курс се даје омаж и другима који су оставили трага у тој области музике.