Објављено: Суб, авг 3rd, 2019

Храмовна слава у Челареву

 

IMG-84cd02a788198f86a1b2329409565fc0-V

Мештани Челарева су прославили своју храмовну и сеоску славу, светог Пророка Илију.   Градња цркве у Челареву почела је 1988. године у готово немогућим условима. Из тог периода потиче и чувена реченица упућена градитељима од стране “угледне“ групе мештана: “ Што ви по дану саградите, ми ћемо по ноћи срушити.“ И поред свих тешкоћа, најзад је и звоник подигнут 1991. године. Градњом цркве руководио је блаженопочивши протојереј Љубомир Станковић, тада парох бегечки.

Црква Светог пророка Илије је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом, смештеном на источној десној страни храма, нешто ужом у односу на укупну ширину храма,  и предворјем у ком се пале свеће, које је нешто уже и знатно мање од наоса. Храм има два улаза, један са западне и други са источне стране. На западној страни налази се звоник.

Иконостас од липовог дрвета, израђен је по узору на иконостас зимског параклиса манастира Бођани. На Царским дверима приказан је догађај Благовести, а елементи са десне и леве стране украшени су Константиновим Крстом у дуборезу. Уместо тзв. ђаконских двери, постоје два отвора која се завршавају стубовима такође у дуборезу. Иконостас, као и Епископски и Богородичин трон, дело су дуборесца Драгана Шапоње из Колута. Иконе за иконостас осликале су сестре из манастира Васкрсења Христова у Каћу. Амвон са мотивом двоглавог орла, урезан је у бели венчачки мермер.

Храм је живописао уметник и иконописац Борислав Живковић. На западном зиду у наосу, са леве стране, налази се мермерна плоча са именима свих оних који су на било који начин помогли изградњу храма у Челареву. Изнад улазних врата са источне стране насликана је повеља са текстом о завршетку иконописачких радова. Изнад храма налази се сала која је грађена истовремено са самим богослужбеним простором који је у приземљу.

Прослављање празника великог угодника Божијег, Светог пророка Илије Тесвићанина, покровитеља православне Цркве у Челареву, почело је празничним бденијем, на којем је  началствовао протонамесник Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслуживање свештеникȃ, Бранислава Мркића, архијерејског намесника новосадског другог, Драгољуба Клисарића, пароха у Бегечу, Негослава Бељанског, пароха у Српском Милетићу и часног ђакона Мирослава Стојановића, парохијског ђакона при храму Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику.   На сам дан празника свету Литургију је служио презвитер Горан Димић, парох при Саборном храму у Новом Саду, уз саслуживање свештеника Марка Бубуља, привременог пароха челаревско-гложанског. После прочитаног одељка из светог Еванђеља, у пригодној беседи отац Горан је подсетио верни народ на улогу и значај Светог пророка Илије у животу Цркве. После опхода око храма, одслужен је помен свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма.

Духовна радост настављена је вечерњим богослужењем којим је началствовао протојереј Предраг Милутин, парох у Бачкој Паланци, коме су саслуживали свештеници Дојчин Стојановић,  Здравко Бојовић и Србољуб Срдић.

Након вечерње службе извршено је благосиљање славског колача и кољива, које је као жртву љубави припремила кума госпођа Милица Узелац из Челарева, са својом породицом.

Кумства за следећу годину прихватио се господин Никола Илић из Челарева. Након вечерње службе,  деца из културно уметничког друштва “Петар Кочић” из Челарева, извела су пригодан програм, након чега је за све сабране на овом слављу приређена трпеза љубави.

ФОТО АЛБУМ