Објављено: Уто, авг 20th, 2019

Празник Преображења Господњег у Саборном храму у Новом Саду

DSCN9247_resize

Владика Иринеј: „Будимо судеоници Христовога Преображења, сарађујмо са Његовом љубављу и благодаћу, како би и наше биће, наш живот, били у Њему преображени“.

Сваке године у периоду Великогоспојинског поста молитвено прослављамо велики празник Преображења Господа нашег Исуса Христа. Епископ бачки г. Иринеј служио је свету Литургију 19. августа 2019. године у Саборном храму у Новом Саду, а Епископ мохачки г. Исихије у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљској Планини. Празник Преображења Господњег посебно свечано су прославили житељи Станишића, Бачког Градишта, Хоргоша, као и колеге из Радио-Тавора Епархије бачке.

Нови Сад – Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у понедељак, 19. августа 2019. године – на празник Преображења Господњег, у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење братства наведенога храма.
Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, владика Иринеј је казао да то што су свети апостоли на гори Тавору доживели – доживи кад-тад сваки прави хришћанин. То је циљ подвига монахâ, али и свих других хришћана који држе до своје вере на овој земљи. Није случајно што данас, поред горе Тавора, Литургија се врши и на врху Свете Горе Атонске где стоји црквица Преображења, и тамо се – од синоћ до сада – врши непрекидно богослужење. То је призив и наш, призив нама упућен да и ми будемо судеоници Христовога Преображења, да сарађујемо са Његовом љубављу и благодаћу, како би и наше биће, наш живот, били у Њему преображени, истински прослављени, навео је Епископ бачки у свом архипастирском обраћању.

После заамвоне молитве, владика Иринеј је – према устаљеном и благословеном поретку – освештао нови род винове лозе.

ФОТО АЛБУМ

Даљска Водица – На дан празновања Преображења Господњег, 19. августа 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије служио је свету Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљској Водици, уз саслужење Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима.

Преобразио се Господ пред Својим ученицима, али су се ученици још више преобразили пред Њим. Много је важно да разумемо да Исус Христос ни на који начин није променио Себе у овом догађају. Он је – кроз свете апостоле – човеку постао спознатљив као Син Божји. На овој Литургији и ми са вером, надом и љубављу последујемо Спаситељу своме Христу Који је Глава Цркве, и Његовом благодаћу служимо благодарење Богу Оцу, навео је владика Исихије.

По доласку у Епархију осечкопољску и барањску, 18. августа, Епископ мохачки је служио бденије у манастиру у Даљској Водици. У овом манастиру уприличен је Преображењски сабор, у оквиру којег је – након свечаног празничног богослужења – одржан културно-уметнички програм Великог тамбурашког оркестра Радио-телевизије Војводине.

ФОТО АЛБУМ